Projekt wnętrz hotelu dla psów w Wilanowie

Architekt wnętrz Warszawa projektowanie budynków
Studio architektoniczne architekt Warszawa

WYCEŃ PROJEKT

Studio architektoniczne Warszawa

Projektowanie wnętrz restauracji jest nie lada wyzwaniem. Szczególnie w czasach, kiedy lokale gastronomiczne konkurują między sobą nie tylko smakiem, ale i wystrojem.

Czytaj więcej!

 

Zobacz inne nasze projekty

Projektowanie wnętrz restauracji jest nie lada wyzwaniem. Szczególnie w czasach, kiedy lokale gastronomiczne konkurują między sobą nie tylko smakiem, ale i wystrojem.

Wykonując projekt wnętrz restauracji, zwracamy szczególną uwagę na:

 

Każdy wystrój jest inny

Wystrój, jest pierwszym, na co zwracamy uwagę, dlatego to tu kładziemy największy nacisk. Wnętrze w konkretnym, np. nowoczesnym stylu z dodatkami zaczerpniętymi ze stylu loftowego, to idealne rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie minimalizm i elegancję.

Wysoki sufit jest coraz częściej wykorzystywany szczególnie w nowym budownictwie. Główną zaletą takiego rozwiązania jest optyczne powiększenie przestrzeni oraz nadanie mu trójwymiarowości.

Dodatkowo wysokość dla sal konsumpcyjnych, według warunków technicznych powinna wynosić 3 m. Tym sposobem wykonując projekt wnętrz restauracji, udało się nam spełnić wymagania oraz zaaranżować przestrzeń według naszej wizji.

Tak zaprojektowane wnętrze daje ogrom możliwości, na które również się zdecydowaliśmy. Na środku i w górnej części wysokich ścian umieściliśmy kinkiety w różnych kształtach oraz sztukaterie, które dodatkowo są podświetlane przy użyciu taśm ledowych.

Natomiast na dole postawiliśmy na przeciągnięcie welurowego obicia również na ściany. W odpowiedniej wysokości 46 - 50 cm, zapewniają klientom miękkie i wygodne siedzisko, a przy tym urozmaicają wygląd restauracji. 

Wykorzystaliśmy ogromne lustra w różnych kolorach oraz przeszklenia, które bardzo dobrze oświetlają dużą przestrzeń. Ponadto duże okna dodały również nowoczesnego charakteru.

Wybraliśmy takie rozwiązanie, ponieważ to dzięki niemu nie musieliśmy ukrywać schodów. Dążąc do efektu, z którego klient będzie zadowolony, oraz który będzie inwestycją na długie lata, zdecydowaliśmy się na samonośne schody w stylu loftowym.

Wykonane ze stali w połączeniu z trepami z czarnej blachy ryflowanej prowadzą bezpośrednio na samonośną stalową antresolę. Warto wspomnieć, że antresola wraz ze schodami została zabezpieczona przeciwpożarowo. Jest to aspekt, o którym zawsze trzeba pamiętać, projektując m.in. przestrzeń restauracyjną.

Restauracja jest miejscem użyteczności publicznej, dlatego nawierzchnia nie tylko musi być estetyczna i pasować do wystroju, a ponadto musi spełniać szereg ważnych funkcji. Trwała, antypoślizgowa, wodoodporna, odporna na ścieranie, a przede wszystkim - bezpieczna. 

Warto sięgnąć po materiały z najwyższej półki, ponieważ będą one służyły w restauracji  na lata. Dlatego powinny charakteryzować się najwyższą jakością oraz posiadać szereg atestów związanych z między innymi bezpieczeństwem pożarowym.

Mając do wykorzystania dużą przestrzeń z podziałem na miejsca przy stoliku oraz przy barze, zdecydowaliśmy się wykorzystać dwa rodzaje płytek gresowych w formie drewnopodobnych kasetonów oraz mozaiki, aby znacząco rozdzielić te przestrzenie.

Natomiast na antresoli znalazła się ogniotrwała płyta OSB, pokryta panelami LVT w ciemno grafitowym kolorze. Realizując projekt wnętrz restauracji, zdecydowaliśmy się na taką decyzję, ponieważ warunki techniczne nakazują, aby wysokość antresoli miała min. 2,2 m.

Na płycie postawiliśmy welurowe fotele o jasnej łososiowej barwie, aczkolwiek całość została utrzymana w nieco ciemniejszych barwach. Dzięki temu przestrzeń zachowana jest w intymnym klimacie.

Aranżacja jako klucz do sukcesu

 

Aranżacja jako klucz do sukcesu

Projektowanie wnętrz restauracji wymaga od nas oryginalnego myślenia. W końcu lokale gastronomiczne są miejscami często uczęszczanymi. Dlatego warto zadbać, aby wykorzystane rozwiązania były trwałe.

Przez dużą ilość osób odwiedzających i korzystających z foteli, wykorzystane tanie materiały szybko utracą swoją estetykę. Klienci nie lubią tanio wyglądających miejsc, a takie rozwiązanie zdecydowanie nie sprzyja eleganckiemu wizerunkowi.

Niewygodne krzesła, za niski lub za wysoki stolik, które wymuszają na nas nie komfortową pozycję podczas spożywania posiłków, to jeden z często popełnianych błędów. Ważne więc, aby wysokość i wielkość stołu odpowiednio dobrać do krzeseł.

Przyjmuje się, że wysokość stołu powinna mieć od 74 do 76 cm, natomiast szerokość blatu powinna pozwolić klientom na swobodne korzystanie ze sztućców. Dlatego wybrane przez nas stoły mają wysokość 75 cm, a wielkość blatu wynosi 80 × 80 cm.

W naszym projekcie restauracji zdecydowaliśmy się na nowoczesne połączenie. Drewniany blat, który kojarzy się z klasyką oraz elegancją zestawiliśmy z odrobiną ekstrawagancji w postaci weluru na fotelach.

Wykorzystany materiał jest nie tylko miękki oraz miły w dotyku, lecz również odznacza się wyjątkową odpornością na ścieranie i rozrywanie.

Stoły natomiast dobraliśmy w kształcie kwadratu z drewnianym blatem. Wybrany kształt nie jest przypadkowy, ponieważ pozwala on na swobodne łączenie stołów. Może się to okazać szczególnie przydatne w przypadku organizowania imprez zamkniętych.

Idealnie dobrany stół oraz krzesła, które jednocześnie prezentują się efektownie, odbieramy za prawdziwy sukces. Ponadto posiadają ponadczasowy wygląd, który sprawdzi się w każdym stylu, dlatego uważany jest za pewnik i strzał w dziesiątkę.

 

Projektowanie wnętrz restauracji - bordo i niebieskości

Z punktu widzenia klientów, nie tylko jedzenie odgrywa ważną rolę. Warto skupić się również na estetyce, tj. doborze odpowiednich kolorów. Powinny być ciekawe, ponieważ to one przyciągają wzrok i zatrzymują naszą uwagę na dłużej.

Kolory, jakie wybieramy do lokalu, powinny być spójne z naszą marką. Nie tyczy się to jedynie sieciówek, ale również niezależnych lokali. Kolor ścian, foteli czy krzeseł powinien tworzyć jedność z naszą marką.

We wnętrzu restauracji zdecydowaliśmy się na połączenie dwóch kolorów, tj. niebieskiego i bordo, które znajdują się blisko na kole barw. Dzięki temu dobrane połączenie kolorystyczne jest spójne i stanowi pewną drogę do aranżacyjnego sukcesu.

Kolor bordowy, który znalazł się na ścianach, wg. psychologii kojarzy się z monarchami, oraz panowaniem, a co za tym idzie - z władzą. Odcień ciemnej czerwieni określa także bogactwo i prestiż. Ponadto wzbudza w nas podekscytowanie.

Widząc niebieski natomiast, pierwszym co przychodzi nam na myśl, są pozytywne skojarzenia, takie jak niebo czy morze. Niebieskie barwy działają na nas uspokajająco i pobudzają do twórczego myślenia. Niebieski również utożsamiany jest z wiedzą i jednością.

Choć wydaje się, że kolory te powinny się wzajemnie wykluczać, to tak nie jest. Jeden z nich potrafi nas pobudzić, drugi zaś uspokoić. Bordo wzbudza entuzjazm, niebieski - pobudza wyobraźnię. To tu przysłowie „przeciwieństwa się przyciągają”, zostało doskonale ukazane.

W wystroju pojawiają się również akcenty tonujące i ocieplające całość jak drewniane blaty czy bujna roślinność.

Projektowanie wnętrz restauracji - bordo i niebieskości

 

Projekt wnętrz restauracji a oświetlenie budujące nastrój

Dobrze dobrane lampy w restauracji to jedno z trudniejszych zadań do wykonania. Powinny przyciągać uwagę i tworzyć niepowtarzalny klimat, aby klienci z chęcią do nas wracali.

Nie wystarczy jedynie dobrać odpowiednich kloszy oraz barwy światła. Ważne jest również rozmieszczenie lamp. Należy dokładnie ustalić jakie miejsca przede wszystkim chcemy oświetlić, a także uwzględnić styl panujący w restauracji.

W aranżowanym wnętrzu mieliśmy duże polu do popisu. Zdecydowanie ułatwił nam to wysoki sufit, który pozwolił na efektowne wykorzystanie kilkunastu lamp z okrągłym kloszem.

Swobodnie zwisające z kilkumetrowego sufitu nie tylko oświetlają dużą przestrzeń restauracji, a dodatkowo wyglądają naprawdę zachwycająco.

Pozostała przestrzeń została doświetlona lampkami, które zwisają bezpośrednio nad stolikami. Brak jakiegokolwiek abażura nadaje im surowego, nowoczesnego, a przy tym eleganckiego wyglądu.

Aby miejsce pozostało jasne, umieściliśmy również na ścianach nowatorskie kinkiety w formie prawdziwych kryształowych talerzy, aczkolwiek dopasowanych do wnętrza.

Tak niepozorne udekorowanie ściany jest strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o element marketingowy. Przyciąga ona uwagę klientów, którzy bardzo chętnie robią sobie na niej kreatywne zdjęcia.

Natomiast pod koniec dnia, światła zmieniają barwę oraz zostają znacznie przygaszone. Dzięki temu restauracja zmienia dotychczasowy klimat i wieczorową porą staje się drink-barem, gdzie można się rozerwać nie tylko podczas weekendowych imprez.

Podświetlenie regałów za barem to również jeden z lepszych sposobów, który wykorzystaliśmy, tworząc projekt wnętrz restauracji. Z pewnością zwróci on uwagę oraz zachęci niejednego gościa do skosztowania nieco ciekawszych alkoholi.

Dzięki zastosowaniu tego zabiegu, w łatwy sposób możemy rozróżnić dwie funkcje lokalu.

 

Nie tylko piękno jest istotne - trochę o funkcjonalności

Funkcjonalność pomieszczenia jest dość złożoną kwestią, którą trzeba uwzględnić, wykonując projektowanie wnętrz restauracji. Wielkość i rozmieszczenie pomieszczeń, ilość miejsc, wyposażenie oraz usytuowanie baru może stanowić nie lada wyzwanie.

Gościom lokalu należy zapewnić wystarczająco intymności, nie zapominając  przy tym o kelnerach, którzy przy największym obłożeniu miejsca, muszą mieć zapewnioną możliwość swobodnego przemieszczania się między stolikami.

Stoły umieściliśmy w łatwo dostępnych miejscach, aby kelnerzy bez żadnych trudności mogli serwować zamówione posiłki, a goście mogli bezproblemowo przemieszczać i mijać się na sali.

Nie zapomnieliśmy również o zapewnieniu każdemu z naszych klientów swobodnego zasiadania przy stole, dlatego zachowaliśmy również odpowiednią odległość między stołami, która wynosi min. 1,5 m, licząc od brzegów blatu.

To samo tyczy się wyposażenia kuchni. Odpowiednio rozmieszczone elementy pozwolą kucharzom na swobodną i wydajną pracę. A złożone zamówienia będą realizowane bez najmniejszych problemów.

Projektowanie wnętrz restauracji - dodatki

 

Projektowanie wnętrz restauracji - dodatki

Dodatki potrafią połączyć wszystkie pojawiające się elementy w lokalu. Dlatego są one ważną dekoracją. Potrafią stanowić jednak nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli chcemy, aby nie służyły nam jedynie do zbierania kurzu.

Warto zatem postawić na minimalizm i prostotę, decydując się na wysokie świeczki lub kwiaty cięte. Doskonałym wyborem może okazać się jednak… brak jakichkolwiek dekoracji na stole, na który zdecydowaliśmy się tym razem.

Takie rozwiązanie pozwoliło nam wizualnie uzyskać większą przestrzeń, a dodatkowo odjęliśmy zbędnej roboty pracownikom, jaką mogłoby się okazać czyszczenie każdej dekoracji.

 

 

Projektowanie wnętrz restauracji - trendy i wyczucie

Projektowanie wnętrz restauracji jest szczególnym wyzwaniem i wymaga szczególnego podejścia. Inspiracje możemy czerpać zewsząd - otaczającej nas przyrody, sztuki czy nauki.

Jednak aby stworzyć wyjątkowy wygląd restauracji, sporządzając projekt wnętrz restauracji, nie należy zapominać również o zmieniających się trendach oraz potencjalnych potrzebach gości.

01 lutego 2023

Projekt wnętrz restauracji La Casa w Piasecznie

Projektowanie wnętrz restauracji Warszawa

Polityka prywatności

ZAUFALI NAM

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

kontakt@studiolinea.pl

+48 512 082 740

ADRES

Al. M. J. Piłsudskiego 4d/3,

05-077 Warszawa

SOCIAL MEDIA

Studio architektoniczne Warszawa architekt projektowanie wnętrz
Studio architektoniczne Warszawa projektowanie wnętrz
Studio architektoniczne Warszawa projektowanie wnętrz budynków

© Copyright 2023 by Studio Linea