Projekt wnętrz hotelu dla psów w Wilanowie
Czy wiesz, że wyspa kuchenna to jeden z głównych trendów w kuchni i architektury wnętrz? To nie tylko praktyczne rozwiązanie do gotowania i przechowywania, ale także stylowy element dekoracyjny, który uwzględnia charakter każdej przestrzeni kuchennej. Może stać się również sercem domu, gdzie spotykają się wszyscy domownicy i goście na wspólne ‘pogaduchy’.
Spis treści:
Wyspa to jedna z pięciu innowacji w aranżacji kuchni w ostatnich latach. Jeśli zastanawiasz się nad wykonaniem wyspy kuchennej, warto zwrócić uwagę na kilka czynników, takich jak koszty, styl i funkcjonalność.
W tym artykule przedstawiamy różne rodzaje wysp kuchennych, ich zalety i wady, trendy, które mają wpływ na koszty związane z instalacją i wyposażeniem.
Nie ma jednego, jasno określonego wyglądu wyspy kuchennej. Może się ona różnić nie tylko użytecznością czy wyglądem. Wyróżniliśmy kilka rodzajów wysp kuchennych, zobacz, jak może wyglądać Twoja wyspa i jaka u Ciebie okaże się najlepszym rozwiązaniem!
Dwupoziomowa wyspa, to nic innego jak wyspa składająca się z dwóch blatów. Jeden, niższy przeznaczony do przygotowywania posiłków, stanowiący przestrzeń roboczą. Drugi natomiast, nieco wyższy, zazwyczaj znajdujący się od strony salonu, stanowi przestrzeń do serwowania potraw.
Wyższy blat oddziela przestrzeń kuchenną od salonu, dzięki czemu podczas odpoczynku możemy ukryć ślady po wcześniejszym eksperymentowaniu w kuchni.
Dodatkowa wyższa ścianka chowa również rozgardiasz panujący na blacie roboczym przed zarówno domownikami, jak i gośćmi, dzięki czemu pomieszczenia wydają się schludne i uporządkowane.
Nowoczesne wyspy kuchenne charakteryzują się nie tylko wyglądem, ale i funkcjonalnością. Taką może okazać się mobilna wyspa kuchenna, która będzie ustawiana według aktualnych potrzeb domowników.
Jeśli zatem masz gości i potrzebny jest barek, możesz ją ustawić tak, aby oddzieliła kuchnię od salonu lub umieścić ją w dogodnym dla siebie miejscu. Natomiast na co dzień możesz odsunąć ją na bok, a nawet dosunąć do ściany.
Choć najczęściej spotykamy standardowo wyglądające kuchni o prostokątnym kształcie, to możemy również zetknąć się z okrągłymi wyspami.
Mimo że nie jest to często spotykane rozwiązanie, ze względu na ilość zajmowanego miejsca, to zapewniamy, że takie rozwiązanie, szczególnie w dużych otwartych kuchniach, może jest niezwykle kreatywnym i efektywnym wyborem.
Okrągłe wyspy kuchenne skupiają uwagę przede wszystkim uwagę na swoich pięknych blatach, a także na ilości wolnej przestrzeni przeznaczonej do przechowywania czy przyrządzania posiłków.
Innym rodzajem wysp, które można zastosować we własnej kuchni, są te z przedłużonym blatem. Nadadzą się idealnie nie tylko w większych przestrzeniach, ale również w tych nieco mniejszych.
Wyspę w kształcie litery L możesz umieścić, jeśli masz dużo niewykorzystanej przestrzeni lub chcesz wyraźnie oddzielić przestrzeń jadalnianą od tej kuchennej.
Natomiast wyspa w kształcie litery U, będzie świetnym wyborem, jeśli przyrządzasz posiłki dla wielu osób, lub planujesz, aby miejsce to było miejscem spotkań w dużym gronie bliskich osób.
Zarówna wyspa w kształcie litery L, jak i U, sprawdzi się idealnie, jeśli potrzebujesz więcej miejsca blatu roboczego.
Najczęstszym rozwiązaniem ustawienia wyspy kuchennej, jest umieszczenie jej na granicy dwóch pomieszczeń. Najczęściej są to kuchnia oraz salon.
Warto jednak zastosować dobre praktyki, tak by móc swobodnie poruszać się po kuchni i swobodnie móc obejść wyspę z każdej strony. Dodatkowo musimy móc swobodnie się schylać, obracać czy sięgać po naczynia i produkty.
Jeśli dysponujemy kuchnią o małej powierzchni, warto zrezygnować z wyspy kuchennej. Między nią a ścianą musi być zachowany odstęp. Zaleca się, aby minimalna odległość wyspy od szafek wynosiła 90 cm, aczkolwiek jeśli możemy sobie pozwolić, warto zwiększyć tę odległość do 120 cm.
Natomiast, jeśli wyspa przeznaczona jest również na komunikację, warto zwiększyć tę odległość nawet do 140 cm, tak aby zapewnić każdemu możliwość swobodnego przejścia, gdy przy wyspie ktoś usiądzie.
Głównym zadaniem wyspy kuchennej jest usprawnienie pracy, dlatego też nie tylko jej układ czy lokalizacja mają kluczowe znaczenie. Ważne jest, aby nie zakłócać ciągów komunikacyjnych w przestrzeni kuchennej, lecz stworzyć ergonomiczne miejsce pracy.
Poza poprawnym umieszczeniem wyspy w kuchni jest zadbanie również o odpowiednie wymiary. Przyjęło się, że wyspa kuchenna nie powinna mieć mniej niż 1 m2.
Szerokość oraz głębokość powinny być uzależnione od zadań na niej wykonywanych, zatem powinny mieścić się w granicach 60 × 80 cm. Dotyczy do blatu roboczego. Natomiast w przypadku barków wystarczy już zaledwie 40 cm głębokości.
Warto również zdecydować się na nieco wyższe modele wysp kuchennych, które wynoszą ok. 115 cm wysokości. W przypadku wyspy kuchennej dwupoziomowej różnica między blatami powinna wynosić 15-30 cm.
Jeśli planujemy zwiększyć funkcjonalność wyspy oraz ilość zadań na niej wykonywanych, powinniśmy również zwiększyć jej wymiary wg. indywidualnych potrzeb.
Ponadto, aby wygodnie usiąść przy blacie, powinien on wystawać na ok. 36 cm poza obręb szafek. 30 cm to absolutne minimum, aby zapewnić każdej osobie siadającej odpowiednio dużo miejsca na nogi.
Nowoczesna wyspa kuchenna może pełnić nie tylko funkcję blatu roboczego, lecz może się na niej znaleźć zlewozmywak czy płyta grzewcza. W zależności od przeznaczenia wyspy można zbudować ją z różnych materiałów.
Do stworzenia wyspy, w której zabudowane będą sprzęty AGD, możemy wykorzystać cegły lub bloczki betonowe. Wybór tych materiałów będzie świetnym pomysłem, w przypadku, kiedy blat będzie wykonany z kamienia, np. granitu czy marmuru. Materiały te są solidne i trwałe, aczkolwiek charakteryzują się również ciężkością, dlatego wymagają solidnej podstawy.
Nieco lżejszą wersją jest wyspa wykonana z płyt kartonowo-gipsowych lub zaprojektowanych i zrealizowanych na specjalne zamówienie elementów, np. płyt wiórowych. Tak zbudowaną wyspę zaleca się przykryć lżejszym blatem, który może być wykonany ze stali szlachetnej.
Wybierając blat, drewniany, z kamienia czy tworzywa sztucznego, pamiętaj, aby był on odporny na zarysowania i wilgoć. Dobrze dobrany blat z pewnością posłuży Ci na długie lata.
Aranżując wyspę kuchenną mamy coraz to szersze pole do popisu. Dzięki niej nie tylko zyskujemy dodatkowe miejsce, lecz możemy również wykorzystać je na umieszczenie dodatkowych funkcji.
Wyspa może być wyposażona w:
zlew,
płytę grzewczą,
dodatkowe gniazdka.
Instalując jednak na wyspie dodatkowe elementy, należy zachować te same zasady, co w przypadku urządzania tradycyjnej kuchni.
Zlewozmywak oraz płyta grzewcza powinny znajdować się min. 30 cm od brzegu wyspy. Co więcej, przestrzeń pomiędzy urządzeniami powinna wynosić min. 60 cm, aby zapewnić sobie wystarczająco dużo miejsca na blat roboczy.
Gniazdka natomiast, które planujemy zamontować na wyspie, możemy ukryć. Tak wpuszczone w blat będzie prezentowało się estetycznej, nie zabierze nam dodatkowego miejsca na blacie roboczym, wręcz przeciwnie - zamknięte będzie tworzyło wspólną powierzchnię.
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ostateczny koszt zależy od materiałów, z jakiego wyspa zostanie wykonana, a także od jej wielkości i w co będzie wyposażona.
Gotowe wyspy można znaleźć już nawet w kwocie około 1000 zł. Wybierając jednak wyspę u firmy stolarskiej, trzeba liczyć się z wyższymi kosztami, aczkolwiek to wtedy mamy pewność, że otrzymamy dokładnie to, co chcieliśmy. Niektórzy podają orientacyjny cennik, jednak by móc dokładniej oszacować koszt wykonania wyspy, należy dokładnie sprecyzować swoje oczekiwania.
KONTAKT
ADRES
Al. M. J. Piłsudskiego 4d/3,
05-077 Warszawa
SOCIAL MEDIA
© Copyright 2024 by Studio Linea